Yii Framework PHP development blog

Izdelava internet strani Weblog.

Programiranje spletnih strani HTML in CSS?

HTML in CSS oblikovanje strani - programiranje Velikokrat je moje oko vrglo pogled na oglas za delo v stilu, iščemo programerja za spletno programiranje oz. programiranje spletnih strani – HTML in CSS. Kar me preseneča je, da veliko ljudi (tudi tisti iz IT stroke) govorijo o HTML ali CSS programiranju. Oprostite, HTML & CSS ni programiranje! Iz česa izhaja ta napačna predstava?

Oba jezika izhajata iz oblikovanja spletnih strani (web design) in sta ponavadi vrlina oblikovalcev spletnih strani. Poglejmo malce podrobneje kaj je sploh njun prvoten namen,

HTML – HyperText Markup Language

Pri HTML-ju je morda za nekatere zavajujoča beseda “language”. Seveda da gre za jezik, vendar označevalni (markup) in ne programski jezik. Tako ni na mestu dela z označevalnim jezikom imenovati kar programiranje. Označevalni jezik ima svoj specifičen namen, in ta je sam po sebi precej omejen. Zlaganje kupa značk (angl. tags) ne ponuja nobene alternativne rešitve problema in abstrakcije kode. Označimo tekst naslov 1 z <h1> in tekst bo odebeljen in povečan na ustrezno velikost.

Če bi bilo programiranje tako preprosto kot pisanje HTML jezika, bi bil vsak uporabnik ki zna oblikovati dokument v MS Wordu programer. Več argumentov boste našli na programiranje proti označevanju.

CSS – Cascading Style Sheet

Uporaba CSS-a si lahko predstavljamo kot razširitev/nadgradnjo HTML-ja, ki dologča stil (barva, obroba, pisava…) HTML elementa za katerega je bil določen. Tudi tukaj ne gre za programski jezik, zato se tudi delo z CSS-om ne more poimenovati programiranje. Narejen je bil z namenom ločitve vsebine dokumenta od prezentacije dokumenta. Z uporabo CSS-a dosežemo bolj pregledno HTML kodo.

Torej, programiranje vsebuje logiko in je pisanje poteka nekega programa s katerim želimo rešiti problem. Problemi se pri programiranju v programskem jeziku lahko rešujejo na mnogo načinov in so “malce” večji od prezentacije dokumenta v brskalniku.

Posted on 04.12.10 by admin, under ostalo.

Komentiraj objavo
Varnostna koda (obvezno) :