Yii Framework PHP development blog

Izdelava internet strani Weblog.

Kateri je najboljši antivirus program?

preizkus najbolšega antivirus programaVarnost na spletu. Zanimivo je včasih poslušati mnenja “izkušenih” uporabnikov spleta glede antivirusne programske opreme. Nekateri prisegajo na Avast, drugi na AVG, spet tretji na NOD32, kakorkoli, vsak ima svoj najboljši antivirus program. Obstajajo tudi taki, ki se uprajo trditi, da antivirusnega programa sploh ne rabijo. Menijo namreč, da točno vedo kaj počnejo in jim je antivirusni program povsem odveč. Verjamem, da takšni “strokovnjaki”, ne uporabljajo računalnik (PC + Windows) v službene namene in na njem ne hranijo podatkov starih več kot eno leto.

Vsak uporabnik operacijskega sistema Windows enkrat doživi hladen tuš. Če ne prej, pa kadar pride do okužbe zelo vrednih podatkov. Tako bi moglo biti samoumevno, da vsak računalnik z operacijskim sistemom Windows in dostopom na internet, nujno potrebuje antivirus program + požarni zid (firewall). Da ostale navlake, ki prihaja preko spleta sploh ne omenjam.

Kateri antivirus program izbrati?

Pri izbiri zaščitne programske opreme, žal ne morem dati končne besede v stilu : “ta je najboljši in pika”.

1. Zadnja leta sem uporabljal naslednje programe : AVG – Freeantivirus (bolj za testiranje), Avast, BitDefender in Kasparsky.

2. Ta objava ni namenjena testiranju antivirusnih program, ampak le deljenje uporabniške izkušnje. Podroben opis 10 najboljših programov lahko najdete na : http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/v2/

Uporabniška izkušnja

AVG – freeanitvirus : lepo je slišati, da obstajajo brezplačni programi. Vendar v uporabi ni bil več kot 4 mesece. Po odkritju virusa, je bil sistem že zelo okužen, tako, da tukaj vsekakor velja izrek – malo denarja malo ….

Avast (brezplačna različica) – uporabljal sem brezplačno različico, ki se podaljša vsak mesec. Tudi tukaj je bil zelo podoben scenarij kot pri AVG. Za polno različico ne morem podati mnenja, ker izdelka po slabi izkušnji nisem kupil.

Kasparsky – zelo učinkovit antivirus program. Uporabljal sem ga eno leto. Je zelo enostaven za uporabo in zmore sistem zaščititi  proti virusi, trojanci, črvi (worm), rootkit, malware in celo spyware. Za podaljšanje licence se nisem odločil, ker me je v preizkusni različici navdušil BitDefender.

BitDefender – trenutno uporabljam BitDefender Internet Security paket. Program vsebuje dobro zaščito proti zgoraj omenjenimi škodljivci plus požarni zid in res veliko dodatnih nastavitev in možnosti (anti phishing, nadzor lokalnega omrežja…). Po letu in pol uporabe lahko rečem, da je program resnično vreden denarja. Opozorilno okence o blokadi troajnca ali virusa in sistem je spet pod kontrolo, med tem ko so ostali sprožali velike alarme in na koncu bili še povsem neučinkoviti!?! Požarni zid zanesljivo opravlja svoje funkcije in brskanje z zaščito proti ribarjenju (phishing) in pri vsem tem porabi zelo malo sistemskih sredstev. Iz mojega vidika popolno orodje. Priporočam eno mesečni brezplačno preizkus, in upam da vam zleze pod kožo :)

Posted on 08.08.10 by admin, under internet, računalništvo, splet, tehnologije.

2 Comments to “Kateri je najboljši antivirus program?”

#1 Posted by Jože (04.01.11 at 15:38 )

Že nekaj let uporabljam Panda AV Pro. Ker je kupljena licenca za 3 računalnike, se dogaja, da mi sporočijo, da imam nameščenih 15 licenc? Uporabljam ga pa na le dveh računalnikih. Torej, računalnik le ni zaščiten …

Zakaj je Siol, kolikor mi je znano, preklopil iz BitDefendra na Pando?

#2 Posted by admin (06.01.11 at 15:09 )

Zakaj je Siol preklopil na Pando mi ni znano, je pa na Siol forumu znanih kar nekaj slabih izkušenj s strani uporabnikov antivirusnega programa Panda.

Več si preberite tukaj: http://forumi.siol.net/showthread.php?t=38483&page=2

Komentiraj objavo
Varnostna koda (obvezno) :